האם יש פטריות הזיה שגדלות כאן בישראל ומה באמת הסיפור שלהן?
אם אי פעם שמעתם את המושג "פטריות הזיה", ובטח אם יצא לכם לראות איזה סרט או סדרה פסיכדלית, כנראה שהשאלה עברה בראשכם (גם אם בקול חלש כזה שנמנעתם לשאול בקול רם…): "רגע רגע, יש בכלל פטריות הזיה שגדלות אצלנו כאן בארץ?". ובכן, התשובה מפתיעה ומסקרנת הרבה יותר ממה שחושבים.
פטריות הזיה בישראל – אגדה אורבנית או אמת בוטנית?
קודם כל, לפני שמשטרת הצמחים תפרוץ לכם לדלת, בואו נבהיר משהו חשוב: פטריות פסילוסיבין, הידועות כפטריות הזיה, הן אסורות לגידול ולצריכה בארץ. אבל מה שאולי לא ידעתם הוא שהטבע הישראלי דווקא כן מארח כמה זנים מעניינים של פטריות פסיכואקטיביות באופן טבעי לחלוטין!
אז כן, ממש כאן בארץ, בעשב שליד הבית, ביערות הכרמל או אפילו בגליל ובצפון – קיים סף סביר שאתם מטיילים מעל אוצרות בוטניים מסקרנים מבלי להיות מודעים לכך.
הכירו את פטריות הפסילוסיבין – הקסם שמתחבא מתחת למצע של יער ישראלי
כאשר אנו מדברים על פטריות הזיה טבעיות (לא מהסוגים הסינתטיים שגדלים תחת אורות בצבע ורוד ולאון, חבר'ה…) אנחנו בעצם מתכוונים לפטריות המכילות פסילוסיבין (Psilocybin).
- פסילוסיבין הוא חומר טבעי שמייצרות מאות זנים של פטריות.
- כאשר צורכים אותו, הוא עובר מטבוליזם בגוף והופך לפסילוסין – שמתחיל לשחק לכם במוח, תרתי משמע.
- ההשפעה הידועה מוכרת לנו כנגיעה עמוקה ב"עולם מקביל" של צבעים, צורות, מחשבות ותחושות מועצמות במיוחד.
כמה זנים של פטריות הזיה תמצאו בישראל, ואיפה הם צומחים בכלל?
למרות האיסורים, ברמה הבוטנית דווקא אפשר למצוא מספר זנים מוכרים של פטריות פסילוסיבין בטבע הישראלי. הנה כמה מהן:
1. פטריית Psilocybe cubensis (קובנסיס) – מלכת המזרח התיכון?
ה"פסילו קובנסיס" היא אחת הפטריות הפסילוסיביניות היותר ידועות ברחבי העולם. למרות שהיא מוכרת בעיקר באזורים טרופים ולחים, מדענים וחוקרי טבע דיווחו במקרים נדירים על הופעותיה בישראל, בעיקר באזורי הולכות בקר וסוסים בגליל ובגולן.
2. פטריית Panaeolus cyanescens (פנאולוס) – מסיבה בשדות הצפון?
פטריה זו נפוצה באזורי מרעה טבעיים ועשויים לגדול בעיקר אחרי גשמי הסתיו ובעיקר במקומות בהם יש זבל של בקר. כן כן, הבנתם נכון – למה תמיד הדברים המרתקים מגיעים עם טוויסט מוזר?
3. Gymnopilus Spectabilis – הפטריה הבלונדינית שמסתירה סוד הזייתי?
זו פטריה מוזרה, צהובה-זהובה שגדלה בעיקר על עץ ונמצאה כבר במספר אתרים בישראל, בעיקר באזור הכרמל. יש לה הופעה יציבה, מרשימה וצהבהבה, מהסוג שיגרום לך לצלם "לסטורי לאינסטה", בלי לדעת שאתה מסתכל על מישהו ממש לא תמים…
למה בעצם פטריות ההזיה כל כך מעניינות אנשים?
בואו נהיה כנים רגע. למה באמת כל העסק הזה מושך? מדובר בתופעה מורכבת ולא סתם "טריפ בשביל הכיף". רבים מתעניינים כיוון שהמדע בשנים האחרונות מגלה יותר ויותר תוצאות מרגשות על היכולת של פסילוסיבין לסייע בהתמודדות עם מצבי דיכאון עמיד, התמכרויות, פוסט-טראומה ואפילו מחלות נוירולוגיות קשות.
מידי יום יוצאים מחקרים חדשים המראים כי פטריות אלו, כאשר נצרכות בצורה אחראית, מדודה ותוך פיקוח רפואי – עשויות לשנות חיים לטובה ולתת תקווה שאין לה תחליף.
אבל רגע אחד, זה בכלל חוקי?
אוי ואבוי לך אם לא תהית את זה לפחות חמש פעמים עד עכשיו! אז בואו נשים את הקלפים על השולחן: בישראל פטריות הפסילוסיבין מוגדרות כ"חומר מסוכן האסור בשימוש". אין לקטוף, לגדל וכמובן לא לצרוך אותן בצורה חוקית. כל הנושא נמצא כיום בדיון מתמשך על שינוי חקיקה במדינות רבות בעולם, אבל כרגע, אסור.
עם זאת, קיימת מגמה עולמית ברורה לשלב שימוש תרפויטי בפטריות תחת פיקוח רפואי, ובמדינות מסוימות באירופה וצפון אמריקה יש התקדמות של ממש בכיוון הזה. אין לדעת אם תהיה התקדמות חוקית בישראל בשנים הקרובות, אבל עד אז – עדיף להסתקרן ולחקור בצורה חוקית לגמרי ובאחריות מלאה.
כמה שאלות בוערות על פטריות הזיה בישראל (ושהתביישתם לשאול)
- האם יש סיכון לזיהוי שגוי בטבע? בהחלט. זיהוי שגוי של פטריות אנונימיות עלול להיות מסוכן, אפילו קטלני. אל תסתכנו לאכול פטריות לא מזוהות!
- האם פטריות הזיה ממכרות? לא בצורה הקלאסית כמו אלכוהול או קפה, אך השימוש הלא מפוקח ולא מבוקר בהחלט יכול להפוך לרגל ללא שליטה.
- האם ניתן להזמין זרעים או נבגים באינטרנט באופן חוקי? לא. החוק הישראלי אוסר לחלוטין יבוא של נבגים לפטריות פסילוסיבין.
- איך מזהים פטריות הזיה בטבע? לא מזהים לבד! נדרש ידע מקצועי מקיף וגופים מומחים למיקום וזיהוי.
- האם אי פעם הפטריות יהיו חוקיות? קשה לומר. אבל אם הודיעו לכם שכן – תשלחו הודעה מיד!
שורה תחתונה: להתפעל, לחקור, אבל באחריות ובזהירות
פטריות הזיה בישראל לא רק קיימות באופן טבעי, אלא גם מתחילות לעניין יותר ויותר חוקרים רפואיים, בוטניים ופסיכולוגיים בארץ ובעולם. אולם גם אם ההתעניינות טבעית, יש להקפיד תמיד לפעול לפי החוק ולקוות שבעתיד הלא רחוק יהיה מודל חוקי ברור שיאפשר לאנשים ליהנות מהיתרונות של הקסם הפסיכדלי הזה – בלי להסתכן או לחשוש.
ועד שזה יקרה, תמשיכו להסתכל מתחת לעצי האלקליפטוס ביער – מי יודע איזה הפתעות נמצאות שם מתחת לאף?