פטריית אויסטר: הפטרייה שכבשה את עולם פודיז הבריאות בישראל
נכון, על פטריות שמפיניון ופורטבלו כבר שמענו מספיק, אבל אם טרם נתקלתם ב"אויסטר", כנראה שהגיע הזמן להכיר את אחת הפטריות המפתיעות והטעימות שצצו אצלנו בשנים האחרונות. אז לפני שתתחילו לנבור בגוגל או לשחרר סיסמאות כמו "מה כבר פטרייה יכולה לחדש לי בחיים?", בואו נגלה לכם למה הפטרייה הזו כבר מזמן לא עוד סתם אופנה קולינרית חולפת.
האויסטר הזו לא הגיעה מהים – אז מאיפה כן?
נפתח בגילוי מפתיע: למרות שמה, פטריית האויסטר (או בעברית: פטריית הצדף) לא חולקת גנים עם אף צדפה אמיתית, וגם לא זקוקה לאוויר המלוח של הים התיכון. השם ניתן לה פשוט בגלל המראה שלה, הדומה באופן משעשע לצדפה פתוחה. מדובר בפטרייה הגדלה בטבע על גזעי עצים ועל שנחים את דרכם האחרונה, ונהנית מתנאי לחות וצל אידאליים.
בפאנגיז, החווה שלנו במושב מבקיעים שבעוטף עזה, לקחנו את הגידול של פטריות אויסטר בכמה דרגות קדימה. אנחנו מגדלים אותן בשיטות ייחודיות ומדויקות כבר מהרמה של הנבג (הזרע של הפטרייה, למי שתהה), ומאפשרים לכם להינות מפטרייה טרייה, איכותית ובת-קיימא מתוצרת כחול-לבן.
למה פטריית האויסטר הפכה ללהיט אצל השפים הישראלים?
בשנים האחרונות פטריית האויסטר כבשה את ליבם (ובטן הלקוחות) של לא מעט מסעדות שף בישראל. הסיבות הן די ברורות:
- טעם ייחודי: אויסטר ניחנה בטעמים עדינים, אגוזיים ומלוחים קלות, שמוסיף עומק מפתיע לכל מנה.
- מרקם בשרני ומרגש: הפטרייה הזו מחליפה בקלות סטייק, פרגית ואפילו פירות ים, ומהווה אטרקציה קולינרית לכל מי שכבר התעייף מהמנות הצפויות.
- סופר פוד אמיתי: אויסטר עשירה בחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמין D, ברזל, אבץ ועוד שלל מינרלים, שמעניקים לה מעמד של כוכבת-דרת-על בצלחת.
לא רק אוכל: למה פטריית אויסטר נכנסת למשבצת "פטריית על" שכולם מדברים עליה?
פטריות אויסטר הן לא רק מצרך קולינרי שיקי, הן גם מזון פונקציונלי מרתק. מסקרנים לגבי השימושים הטבעיים שלהן ברפואה ובבריאות הכללית?
- חיזוק מערכת החיסון: אויסטר עשירה בבטא-גלוקנים, פוליסכרידים הידועים בתרומתם לחיזוק המערכת החיסונית והעמידות בפני זיהומים ונגיפים.
- פעילות אנטי-אוקסידנטית: כן, אפשר להאט את מחוגי השעון, לפחות קצת. אויסטר מכילה נוגדי חמצון רבי-עוצמה המסייעים לגוף להתמודד עם נזק חמצוני ותהליכי הזדקנות.
- הורדת רמות כולסטרול: מחקרים מראים שהיא תורמת להפחתת כולסטרול ומסייעת לשפר את בריאות הלב.
ואם זה לא הספיק לכם, הפטרייה הזו גם ידידותית לסביבה: הגידול שלה מנצל חומר אורגני ממוחזר ומעניק חיים מחודשים לשאריות חקלאיות או לעצי יער מתים. בהחלט יצור ששווה לקחת אותו ברצינות!
"אני אישית לא טבעוני, אבל כשהכנתי אויסטר במקום סטייק – נשארתי בהלם"
כן, כן, אתם קוראים נכון. פטריית אויסטר היא אחת מהחלופות הבוטניות המרשימות ביותר לבשר, אפילו בעיני הלא-טבעונים. היא מגיבה נפלא לגריל ויש לה את האופי שלה מבחינת טעמים ותחושת פה. קל לזהות אותה מיד כשמבשלים משהו איכותי ממנה. לא מאמינים? נסו פעם המבורגר פטריית אויסטר או אפילו שניצל אויסטר עסיסי. תודו אחר-כך.
כמה עובדות ביזאריות ושאלות ותשובות קצרצרות על פטריית האויסטר שתמיד רציתם לשאול – אבל התביישתם (?!)
- מה הצבע של אויסטר בדיוק? הן קיימות בגוונים מלבנים עד כחול-אפרורי ממש מדליק, ואפילו גרסאות ורודות וצהובות, שהן אטרקציה אסתטית מבוקשת.
- האם אפשר לגדל אויסטר בבית? ברור שאפשר. אפילו אצלכם במטבח. כל מה שצריך זה ערכה של פטריות ורצון להיכנס לתחביב קולינרי מדליק.
- האם האויסטר רעילה או מסוכנת? ממש לא. לאויסטר אין אחיות דומות רעילות בארץ, ובכלל היא פטריית מאכל מוכרת ובטוחה למדי.
- איך מאחסנים פטריות אויסטר? במקרר, בכלי מאוורר ובתוך נייר קל. בשום פנים אל תשימו בשקית פלסטיק אטומה – הן לא אוהבות לנשום CO2.
- האם היא מתאימה לכל ארוחה? כן, לגמרי. מארוחות בוקר מפנקות ועד איטריות מוקפצות אסייתיות. אין גבול ליצירתיות הקולינרית איתה.
למי עדיין לא כדאי לאכול אויסטר?
אויסטר היא עדיין פטרייה, ואם אתם אלרגיים לפטריות או רגישים במיוחד לחומרים מסוימים, מומלץ לטעום בזהירות תחילה. מעבר לכך? בגדול, רק לאנשים שלא מוכנים לפתוח את הראש (והפה) לטעמים חדשים ומפתיעים – וזה כבר הפסד שלהם.
סוף דבר: האם האויסטר באמת מצדיקה את ההייפ?
לגמרי כן! פטריית אויסטר, מניסיון של חווה שהחלה מלמכור את הפטריות המיוחדות שלה לשפים והפכה למובילה בתחום, היא בהחלט מסוג הדברים שגורמים לך לתהות למה לעזאזל סמכת עד היום רק על שמפיניון משעממת. היא טעימה בטירוף, בריאה בטירוף ומעניינת מספיק כדי שתכניסו אותה למקרר באופן קבוע.
אז יאללה, עכשיו כשאתם כבר יודעים הכל על אויסטר, זה הזמן להביא את הפטרייה הטרנדית והסופר-בריאה הזו הביתה ולראות בעצמכם למה כולם מדברים עליה בלי הפסקה. בתיאבון!