גידול פטריות צדף על גלילי נייר טואלט – פרויקט מהנה לכל המשפחה

גידול פטריות צדף על גלילי נייר טואלט - פרויקט מהנה לכל המשפחה

מה משותף לגליל נייר טואלט ולפטריית אויסטר? הרבה יותר ממה שחשבתם

כן, קראתם נכון. גליל נייר טואלט – היישר מהמדף בחדר השירותים – יכול להפוך לאדמה פורייה (או במקרה הזה – מצע גידול) למאכל גורמה מהמרשים שתמצאו בטבע: פטריות הצדף, הידועות גם בשם "אויסטר". גידול פטריות צדף על גלילי נייר טואלט הוא לא רק אפשרי, אלא גם פשוט, נקי, זול וחינוכי ברמות קשות. התהליך נראה כמו קסם, מריח כמו יער, ומחבר כל בית – ילדים, מבוגרים ואפילו בני נוער עקשנים – לעולם החי, הגדילה והביולוגיה האישית.

אז איך קרה שגליל נייר, שכולנו ממהרים להשליך לפח, הופך לאקוסיסטם שלם שמזין את עצמו ומצמיח פטרייה טעימה, עשירה בחלבון ויפה כמו פסל? התשובה, כמו תמיד, טמונה בפטריות עצמן – היצורים המסתוריים, המורכביים והעוצמתיים ביותר שיש על פני כדור הארץ.

גידול פטריות: לא רק למקצוענים

קודם כל – בואו נשבור מיתוס. לא צריך להיות בוגר תואר במדעי החיים ולא ללבוש חלוק לבן מעוקר באוטוקלייב כדי לגדל פטריות בבית. מה שכן צריך זה הבנה בסיסית של התנאים: קצת לחות, קצת חום, והכי חשוב – המצע המתאים. והנה פה נכנס הכוכב שלנו – נייר טואלט.

נייר טואלט עשוי מתאית טהורה יחסית, מתכלה בקלות ואינו מכיל חומרים כימיים רעילים לרוב (במיוחד אם משתמשים בנייר לא מולבן או אקולוגי). בדיוק הסביבה שחובבת הפטרייה.

אבל למה דווקא צדף?

  • זו אחת הפטריות הקלות ביותר לגידול ביתי
  • היא סלחנית לנקיונות לא מושלמים – לא דורשת תנאים סטריליים קיצוניים
  • מייצרת פרי מהר יחסית – תראו פטריות תוך כשבועיים-שלושה
  • הטעם מזכיר שילוב בין אגוזים ובשר עוף – וואלה נכון

גידול פטריות צדף על גלילי נייר טואלט – מדריך מעשי

שלב אחר שלב: איך עושים את זה?

1. החומרים הדרושים

  • גליל נייר טואלט (נקי, לא משומש… כן, נשאלנו את זה)
  • שקית ניילון גדולה או מיכל פלסטיק קטן עם מכסה
  • מים חמים להרתחה
  • תפטיר פטריות צדף (ניתן לקנות באינטרנט / חנויות חקלאות עירונית)

2. עיקור המצע (ככה בכאילו סטרילי)

יש להרתיח מים ולשפוך אותם על גליל הנייר כדי להשמיד מזהמים אפשריים. תנו לו להתקרר כמה דקות בלי להתפורר לחלוטין. כשהוא עדיין לח, קל להזריק לתוכו את התפטיר.

3. החדרת התפטיר

קחו חתיכה מהתפטיר (נראה כמו צמר גפן לבן, אבל זו מדיאה בחיים!) ודחפו אותה פנימה דרך החור של הגליל – תנסו לפזר שווה. אפשר גם להכניס דרך חורים שתעשו בעזרת מזלג, אם אתם מתרגשים.

4. סגירת העניינים

שימו את הגליל בתוך השקית או המיכל, סגרו בצורה כזו שתשמור על לחות אך לא תחנוק את הפטריות – הן צריכות לנשום! שימו את הכל במקום מוצל, בטמפרטורת חדר (22-27 מעלות) ואל תשכחו מדי פעם לבקר להגיד שלום ולרסס קצת מים.

5. ומתי מגיעות הפטריות??

בתוך כשבועיים תתחילו לראות נביטות לבנות פורצות החוצה, ומהר מאוד הן יתפתחו לפטריות מבוגרות. מרגש? סופר.

שאלות נפוצות על גידול פטריות צדף על גלילי נייר טואלט

  • אפשר להשתמש בנייר טואלט רגיל מהסופר? כן, עדיף לא מולבן. לא קירצפנו פה את היער.
  • מה זה תפטיר ואיפה משיגים אותו? תפטיר הוא "השורש" של הפטרייה – הרשת התת-קרקעית שממנו היא גדלה. ניתן לקנות תפטיר בקוביות או נוזל באינטרנט.
  • זה בטוח לילדים? בטוח ומומלץ. פעילות גידול מתחברת ללמידה על טבע, מיחזור, ביולוגיה ואחריות.
  • יש ריח? כן, קצת. אבל ריח טוב. מריח כמו אחרי גשם עמוק ביער.
  • אפשר אחר כך לבשל את הפטריות? בהחלט כן. רק לוודא שגידלתם נכון ושהיה לכם תפטיר אמתית ולא עובש מקרר ישן.

טיפים שלא מספרים בדרך כלל

  • אל תתפתו להשקות יתר – פטריות שונאות הצפות
  • אם הבית יבש מאוד – שקלו לשים את הגליל בתוך טרריום קטן
  • ראו שלבים כמשחק – זה ממש מיינקראפט אמיתי רק עם תוצאה שאוכלים

אז מה הרווחנו פה בעצם?

אז נכון, לא בניתם רקטה לחלל, אבל מה שכן עשיתם – הפכתם פסולת לפוטנציאל. לקחתם חומר גלם שכולם זורקים, והראו לעולם (ולילדים שלכם) שאפשר להפוך אותו למזון על. ולא כל מזון – פטריית צדף לא רק טעימה, אלא גם מלאת ערכים תזונתיים. וויטמינים מקבוצת B, חלבון מלא, נוגדי חמצון והכול על מצע שהוא פחות מ-2 שקל.

מעבר לזה, גידול פטריות הוא שיעור מאלף במעגל החיים, במערכת אקולוגית סגורה, ובעיקר בהפתעה – אף פעם אי אפשר לדעת כמה ואיך הן יצוצו.

ולסיום – בקטנה, אבל עמוקה

אם הגעתם עד לפה, אתם בטח כבר בעניין. אולי תנסו מחר עם הילדים, אולי תספרו לחברים על הטריק המגניב החדש, אולי תגלשו אל מכירת תפטיר אונליין, ואולי – תגלו שזה רק הצעד הראשון לעולם עשיר של פטריות מרפא, ביו-האקינג וכמובן… צדף בטעם אגוזים צלויים.

לא משנה מה תעשו – זכרו שפטריות מלמדות סבלנות, ענווה, וחיבור לאדמה. והן עושות את זה בצורה הכי טעימה שיש. תנו להן תשומת לב, ותקבלו בתמורה לא רק ביס טוב – אלא הצצה לעולם ביולוגי מרתק שעובד בשבילכם בשקט, בצל, ובאהבה.

תפריט נגישות