מה באמת קורה בתוך הקפסולה? כל מה שצריך לדעת על מיצוי החומרים הפעילים מהפטריות
אז איך זה בעצם עובד? רגע לפני שנבלעים לקפסולה
אם הגעתם עד לכאן, כנראה שהתעוררה בכם סקרנות להבין מה באמת יושב בתוך הקפסולה הקטנה הזו שאתם בולעים כל בוקר עם הקפה. מאחורי כל קפסולה של ריישי, רעמת האריה או קורדיוספס עומד סיפור ארוך – לא פחות מסרט מתח ביולוגי – הכולל שלבים מדויקים, טכנולוגיה מתקדמת ובעיקר הרבה אהבה לפטריות.
בתוך עולם הפטריות, יש יותר ממה שנראה לעין – לא מדובר רק בטעם, אלא בשורה של חומרים פעילים רבי עוצמה שיכולים לתמוך במערכת החיסון, הקוגניציה, מערכת העצבים, העיכול, ואפילו במצבי רוח. אבל כדי להגיע לחומרים האלו ולהפוך אותם לנגישים לגוף האדם, צריך לעבור דרך לא פשוטה. הכירו: תהליך המיצוי.
מה זה בעצם "מיצוי" של פטרייה?
פטריות מרפא, כמו ריישי, רעמת האריה ושיטאקה, הן לא כמו גזר שמספיק לכרסם אותו בשביל להרגיש את האפקט. החומרים הפעילים בפטריות מתחבאים בתוך דפנות תא עשויות חומר קשיח בשם כיטין, שהגוף האנושי פשוט לא יודע לפרק בעצמו. מי שינסה ללעוס חתיכת ריישי כאילו זה תפוח – מהר מאוד יגלה שזו חוויה לעוסה וקצת מיותרת.
לכן, כדי להוציא החוצה את מה שבאמת חשוב – פוליסכרידים, בטא גלוקנים, ארין-אצין, טריטרפנים ועוד חומרים שהמחקר המודרני לא מפסיק לפרגן להם – חייבים להשתמש בשיטות מיצוי. והשיטות האלו, מתברר, הן מדע בפני עצמו.
3 שיטות מיצוי עיקריות – ולמה זה משנה לכם בכלל
1. מיצוי במים (Hot Water Extraction)
- הכי נפוץ – בעיקר כשמדובר בפוליסכרידים ובטא גלוקנים המרוכזים בדפנות התא.
- כולל הרתחה ממושכת של הפטרייה בטמפרטורה ספציפית – ממש כמו מרק, רק מדויק פי אלף.
- בסיום מתקבל מיצוי נוזלי שמאוחר יותר עובר ריכוז, סינון וייבוש לאבקה.
- פופולרי בשימוש בפטריות ריישי ושיטאקה.
2. מיצוי באלכוהול (Tincture / Ethanol Extraction)
- מיועד לחומרים מסיסים באלכוהול בלבד – כמו הטריטרפנים הנמצאים בעיקר בריישי ובקורדיוספס.
- כולל השריית הפטריה באלכוהול במינון וטמפרטורת חדר למספר שבועות (בלי רטבים, תודה ששאלתם).
- יתרון קריטי: יכולת פירוק של מבנים מולקולריים ייחודיים שלא משתחררים במים בלבד.
3. מיצוי כפול (Dual Extraction)
- השילוב המנצח – משתמשים קודם במים רותחים להוציא את הבטא גלוקנים ואז באלכוהול לחומרים כמו טריטרפנים.
- איך זה נשמע? כמו איזה ניסוי במעבדה? לגמרי. וגם מרגש – כי זאת השיטה הכי שלמה שיש.
- מניבה את הכמות המרבית של חומרים פעילים, ומבטיחה ספיגה טובה יותר בגוף.
10 שאלות נפוצות שאתם בטח מתים לשאול
- 1. למה לא פשוט לטחון את הפטריה לאבקה ולבלוע?
כי החומרים החשובים כלואים בתוך דפנות התא. בלי מיצוי – זה כמו לאכול שקית תה סגורה. - 2. האם כל פטריה צריכה מיצוי כפול?
לא בהכרח. למשל, רעמת האריה לרוב עשירה כבר בשלבים המוקדמים, אבל המיצוי הכפול משדרג גם אותה. - 3. מתי כדאי לקחת את הפטריות – בוקר או ערב?
תלוי בפטריה. רעמת האריה – בוקר (מחדדת מחשבה), ריישי – ערב (נועלת את השלווה). - 4. האם כל האבקות בשוק עוברות מיצוי?
ממש לא. לפעמים תקבלו אבקת גוף פרי טחון – זול, אבל חסר אפקט מרפא. - 5. האם אפשר לעשות מיצוי בבית?
תיאורטית – כן. מעשית? תצטרכו הרבה סבלנות, כלי זיקוק, וזמן פנוי. - 6. איך אפשר לדעת אם מיצוי איכותי?
קודם כול – שקיפות. פנו ליצרן ושאלו על שיטות המיצוי, ריכוז החומרים ולמידע מסיומי מעבדה. - 7. מה זה בכלל פטריות מרפא ולמה לא שמעתי עליהן עד עכשיו?
ברוכים הבאים לעשורים של שכחה קולקטיבית. זה כנראה משתנה מהר מאוד דווקא בתקופה הזו.
גידול זה רק ההתחלה – מיצוי הוא המשחק האמיתי
בפאנגיז, אנחנו לגמרי מאוהבים בתהליך. אם חשבתם שגידול פטריות זה מאתגר – חכו שתראו מה דורש מיצוי נכון. מדובר ביכולת לשלב בין דיוק מדעי, ציוד מעבדה, והשקעה רגשית בלדעת שכל טיפה מהמיצוי – יכולה לשנות חיים. וכשלקוחה כותבת לנו שאחרי חודש עם ריישי היא סוף-סוף ישנה בלילה – פתאום גם הניסוי הכי מסובך במעבדה מקבל משמעות חדשה.
מה הופך מיצוי לאיכותי באמת?
- שימוש בגוף הפרי המלא – ולא רק התפטיר, כמו שנהוג בהרבה מוצרים תעשייתיים.
- מקור גידול נקי – פטריות סופגות רעלים מהסביבה כמו ספוג. חשוב לגדל אותן באהבה, במצע נקי ובפיקוח סביבתי.
- בדיקה מעבדתית – כדי לוודא רמות של בטא גלוקנים, טריטרפנים והשאר.
- ללא תוספים – תתפלאו לדעת כמה תוספים ו-"מילויים" יש באבקות זולות.
האם זה באמת עובד, או שסתם הייפ?
אנחנו נשאיר את שיקול הדעת למי שניסה בעצמו – אבל המדע כבר מדבר בשבחם לא מעט: החל ממחקרים על רעמת האריה במצבים של התחלה קוגניטיבית, דרך ריישי עם השפעה נוגדת דלקת ודיכאון, ועד לקורדיוספס עם תועלת פוטנציאלית בסבולת פיזית ובריאות כלי הדם.
ולמרות שאנחנו גאים להיות חלק מהמהפכה הזו, חשוב להדגיש: פטריות מרפא הן חלק בלתי נפרד מגישה הוליסטית. הן לא תרופת קסם – אלא חיזוק עמוק ואיטי שמתחיל מתוככם.
סיכום ריחני (כמו אחרי מרק פטריות טוב)
מאחורי כל קפסולה או בקבוקון מיצוי עומד לא רק תהליך מדעי מורכב, אלא גם חזון. אם אתם קוראים את זה – כנראה שגם בתוך הגוף שלכם מתעוררת סקרנות, אולי אפילו קפיצה קטנה של תפטיר בינכם לבין הטבע.
אז כן – זה הרבה יותר מתמצית. זה דרך חיים של דיוק, אהבה, והבנה עמוקה של הקסם שיש בפטריות – ושלחיים שלנו בהחלט יש מה ללמוד מהן. ובעולם שבו הכול קורה מהר, אולי הגיע הזמן לקחת רגע, להרתיח מים, לשבת עם תה פטריות ריישי – ולתת לטבע לעשות את שלו.
בתיאבון.