האם פטריות יכולות להשתלב בתזונת קטו? העובדות (והמיתוסים) שמאחורי השאלה הכי לוהטת בתחום תזונת הקטוגנית
אהבתם לשים חמאה בקפה שלכם, לא נבהלתם מפרגית מטוגנת ומיונז, ואפילו גיליתם את אמנות האספרגוס העטוף בבייקון. ואין מה לעשות, תזונת הקטו היא קצת כמו כת מסתורית – או שאתם בפנים, או שפשוט עדיין לא "ראיתם את האור". אבל כאן עולה שאלה אחרת לגמרי שאנחנו בטוחים שלא ידעתם להסביר לשכן שלכם (כן, זה ששואל תמיד "אז מה אתה אוכל בדיוק?") – מה לגבי פטריות?
רגע, פטריות בקטו – זה חוקי בכלל?
לפני הכל, חשוב להבהיר משהו: בקטו, הדברים באמת פשוטים מאוד: פחות פחמימות, מעט חלבון, והרבה שומן. המטרה? להכניס את הגוף למצב של קטוזיס, בו הגוף משתמש בשומן כמקור אנרגיה בצורה מושלמת. לכאורה, פטריות לא בדיוק נשמעות כמו הדבר הראשון שתחשבו עליו בקטו – לא ריחניות כמו חמאה, וגם לא נקניקיות. אז האם הן אכן מתאימות? התשובה – כנראה שתפתיע אתכם.
מספרים בפטריות: מה באמת מתחבא בתוך הפטרייה החלומית הזאת?
הדבר המדהים בפטריות הוא שהן לא באמת ירק רגיל ולא בדיוק פירות. הן מעט מוזרות, ולמען האמת (אל תעלבו, חובבי הפטריות), הן יותר דומות לנו מבחינה ביולוגית מאשר לצמחים! אבל מה שחשוב לנו כרגע הוא מה שמסתתר בהן בהקשר של תזונת קטו:
- כמות פחמימות אפסית: כוס שלמה של פטריות טריות מכילה בין 2 ל-3 גרם פחמימות נטו בלבד. וזה, חברים, כמעט כלום בתזונת קטו.
- אפס סוכר, באמת! כן, הן כמעט נעדרות סוכר לחלוטין.
- סיבים תזונתיים? יש ויש! פטריות הן מקור מצוין לסיבים, משהו שחסר לעיתים בתזונות קטו.
- מינרלים וויטמינים איכותיים בשפע: אשלגן, מגנזיום, ויטמין D ואפילו וויטמיני B. מה עוד צריך מבן לוויה מושלם?
עד כה נשמע מבטיח, נכון? אך חשוב לזכור שלא כל פטריה זהה לחברתה, אז בואו נעבור על כמה מהבולטות שיכולות להשתלב בצורה מושלמת בתפריט שלכם.
אז איזה פטריות אוהבות קטוגנים במיוחד (ואיזה פחות)?
1. רעמת האריה: פטריית-העל של עולם הקטו?
אוהבי רעמת האריה, היכונו לשמוח: מעבר למראה המרהיב המעורר דימויים של "גיבור-על" מעולם הפטריות, מדובר בפטריה שנכנסת בקלות לתזונת הקטו. היא נמוכה בפחמימות, עשירה במיוחד במרכיבים נוירוטרופיים, ואפילו נחקרת בשל פוטנציאל הטיפול שלה בזיכרון וקשיי מיקוד. מה רע?
2. ריישי: המרגיעה והמרפאת
ריישי, הפטרייה הסינית האייקונית שהייתה במשך אלפי שנים "הקיסרית של פטריות המרפא", בהחלט תתקדם באלגנטיות לתפריט הקטו שלכם. יש לה סגולות רפואיות מוכחות לתמיכה במערכת החיסון, הפחתת מתחים וסיוע בשינה טובה יותר – כולל ערכים תזונתיים מרשימים ואפס דאגות לגליצמיה.
3. שיטאקי, פינק אויסטר ובלאק פרל: הפינוק שירגש לכם את המטבח
שלושת אלו נראות כאילו נלקחו ישירות ממטבח של שף בעל כוכבי מישלן, אך מתברר שהן גם מושלמות לתזונת קטו, בזכות טעם בשרי עשיר וערכים תזונתיים אידאליים. ואתם יודעים מה – הן גם נראות מעולה באינסטגרם (רק אומר…).
המיתוס והאמת: האם פטריות מפריעות לקטוזיס?
ישנו מיתוס נפוץ שפטריות עלולות להפיל אתכם ממצב קטוזיס. ובכן, בואו נפריך את האגדה הזאת: קטוזיס מופר על ידי יותר מדי פחמימות וסוכר. אבל פטריות, במיוחד אלו שהוזכרו מעלה, אינן בעייתיות בכלל. למעשה, מדובר באחד המאכלים הבטוחים ביותר לשילוב בתפריט קטוגני.
בונוס: איך לשלב את פטריות FUNNGIZ בתזונת קטו?
הפטריות שלנו הן לא מהסוג השגרתי שתמצאו בסופר– הן פטריות בוטיק איכותיות, טעימות ועשירות במיוחד, שיכולות לשדרג אתכם מתפריט קטו משעמם למשהו שמרגיש כמו חגיגה של טעמים ובריאות. כמה רעיונות מהירים שאתם עומדים להתאהב בהם:
- פטריות רעמת אריה צרובות בחמאת שום עשירה.
- בלאק פרל קצוצות דק יחד עם ביצים וחמאה, בארוחת בוקר מבורכת.
- תה ריישי – משקה הבריאות שלא תרצו לוותר עליו לרגע.
רגע של שאלות ותשובות זריזות על הקטו-פטריות שלכם:
- האם אפשר לאכול פטריות בכמויות גדולות בתפריט קטו? לחלוטין, אלא אם אתם מתכננים לאכול קילו בכל ארוחה (ואז אולי זו לא הפטרייה הבעיה שלכם…)
- ריישי תגרום לי להירדם בעבודה? לא בדיוק, אבל שינה באמת תהיה לכם איכותית ובריאה יותר.
- האם פינק אויסטר באמת ורודה? כן – והטעם מפתיע וייחודי!
- האם תכולת החלבונים הגבוהה בפטריות יכולה להפריע לקטוזיס? ממש לא, יחסי החלבון-שומן-פחמימה מושלמים להמשך קטוזיס.
- אם פטריות מתאימות לקטו, אפשר לאכול פיצה עם פטריות? אממ, הבצק הוא הבעיה במקרה הזה, לא הפטרייה!
לסיכום: קטוזיס ופטריות – הזוג שלא חשבתם עליו עדיין?
הנה הבשורה הטובה: פטריות מהוות את אחד המקורות האיכותיים, הטעימים והבריאים ביותר שמתאימים לתזונה קטוגנית. מגיע להן מקום של כבוד לא רק בצלחת שלכם, אלא גם כשחקניות ראשיות בתפריט הקבוע שלכם – כי בסופו של יום, כשדיאטת קטו נפגשת עם פטריות FUNNGIZ, זה בדיוק כמו שמחת נעורים עם טעם של בריאות – שילוב מנצח שתתפלאו שלא חשבתם עליו עד היום. בתיאבון!