טעויות נפוצות שכל מגדל פטריות מתחיל עושה – ואיך להימנע מהן
אזהרת ספוילר: פטריות יודעות לחנך לא פחות טוב ממשפחה פולנייה
יש משהו פראי ומסתורי בפטריות. לא סתם הן קסומות כמעט בכל תרבות – ואף פעם לא במובן הפשוט של המילה. הן צצות משום מקום, נעלמות באותה מהירות, יודעות להילחם ברעים (בקטריות, למשל) ולפעמים מצילות חיים. אבל גם אם אתה לא שר הטבעות או חובב מיתולוגיות, כשאתה נכנס לעולם של גידול פטריות – תתכונן להיתקל בהרבה דברים שאתה לא רואה, לא מריח ולא צופה. בפרט, הרבה מאוד טעויות.
בוא נודה בזה – גידול פטריות זה לא כמו לגדל בזיליקום בעציץ. זה מדע, זה אמנות וזה הרבה פעמים שיעור באיפוק, ענווה ו… ספוילר – לעיתים גם השפלה קלה. רק כדי להרים לך קצת: ב-FUNNGIZ, עד שראינו את הבלאק פרל הראשונה פורצת החוצה – הספקנו להבין שכל טעות בשלב מוקדם תשלם בריבית דריבית. אז איך נמנעים מהרכב לתהום? הנה הרשימה שלך.
1. חושבים ש"פטרייה זה כמו עגבנייה", רק עם כובע – אז זהו, שלא.
פטריות הן ממלכה ביולוגית נפרדת. לא צמחים, לא חיות – משהו באמצע עם אופי (ולפעמים גם יותר מדי). מה זה אומר בפועל?
- לפטריות יש דרישות מיקרו-אקולוגיות מדויקות: טמפרטורה, לחות, אור, תנועה של אוויר, וחמצן – ומשתנים שצריך ללמוד לשלוט בהם בצורה כמעט אובססיבית.
- אין מושג כזה "נראה לי יהיה בסדר": כל רמת זיהום, אפילו קטנה, יכולה לזרוק לפח חודשי גידול ואלפי שקלים.
- לא כל חלל מתאים: מרתף לח עם נורת פלורסנט זה לאו דווקא מה שהזן שלך צריך.
2. מתעלמים מהשלב החשוב מכולם – התפטיר
התפטיר – השורש הרוחני של הפטרייה שלך
אם הפטרייה היא הגוף, התפטיר הוא התודעה. תתחיל עם תפטיר לא איכותי – ותקבל גידול עלוב או גרוע מזה – עוד פעם… עובש ירוק.
קונים תפטיר מספק אקראי באיביי? זורקים קצת נסורת ומקווים לטוב? לא כאן. גם אנחנו ב-FUNNGIZ גידלנו מתפטיר שהכנו מנבגים עצמיים. זה אולי נשמע קצת "אנאלי" – אבל זה מה שמפריד בין מקצוען ששולח סלסלת ריישי לבית חולים, לבין חובבן שמבלה חצי מהשבוע בלקלף פטריות מזוהמות מרובד פלסטיק.
איך עושים את זה נכון?
- השתמשו רק בתפטיר מחברה אמינה או פתחו את שלכם בסביבה סטרילית (באמת סטרילית – לא "העברתי מטלית עם ווינדקס").
- עקבו אחרי קצב הגידול – אם הוא לא מתפשט בקצב הנכון, משהו לא תקין.
- הימנעו ממגע ידיים חשופות – גם אם שמתם אלכוג'ל כמו באפריל 2020.
3. לא מבינים את השלב הנכון לאסיף – וזה עולה ביוקר (ובטעם)
כן, פטריות גדלות מהר. שתיים בלילה ופתאום שדה. אבל לתזמון יש חשיבות אולטימטיבית.
אם תקטוף מוקדם מדי – תקבל טעם חלש ומרקם גומי. תחכה מאוחר מדי – יתחיל לשחרר נבגים, מרקם מתפורר, ואם אתה מנסה למכור את זה כמו שזה, המסעדן מהשוק יישלח אותך לקטוף אבטיחים.
שאלות נפוצות:
- איך אני יודע מתי לקצור?
תלוי בזן. למשל, באויסטר: ברגע שהכיפות מתחילות להיפתח לצורת מניפה – זה הזמן. - מה קורה אם אני מפספס?
לעיתים אפשר עדיין להשתמש בבישול, אבל בשיווק – חבל על הזמן והמאמץ. - אפשר לשמור במקרר?
כן, אך ורק בטמפרטורה מדויקת ובשקית נייר (לא פלסטיק).
4. חושבים שפטריות זה עסק גזעי ליזמים – בלי להבין את המחיר
לא, זה לא קורס ביזמות בלינקדאין. פטריות דורשות מחויבות, אורך רוח, לילות לבנים, כוויות קטנות מדי פעם והרבה מאוד נכונות ללמוד מטעויות.
מהר מאוד תבין שהטעות הקטנה ביותר – כמו לחות גבוהה מדי, או פתח אוורור סתום – יכולה לייצר לך תוצאה שמזכירה לבהרת במלפפון ולא את רעמת האריה שחלמת עליה.
וזה בסדר. הטעות הראשונה תכאב. השנייה – כבר תעלה כסף. השלישית – תלמד אותך למה בכל העולם יש יותר פטריות בטבע מאשר מגדלי פטריות בשוק.
5. תזונה לפטרייה? לא הכל הולך!
רוצה להכין מצע מהנסורת שנשארה לך במדפסת התלת-ממד? רעיון מעולה – רק שכנראה תהרוג איתם גם תפטיר, גם שושלת גידולים עתידית וגם את התחושות שלך לתקופה הקרובה.
המצע הוא הבסיס לרוב המכריע של הצלחתך. תשתמש בזבל לא מתאים – תקבל בדיוק את אותו דבר בתוצאה הסופית.
- בחר מצע לפי זן הפטרייה: שיבולת שועל, נסורת קשה, קליפות סויה – כל זן והעדפותיו.
- עיקור מלא של החומר – במיוחד כשאתה בתחילת הדרך ובונה הכל לבד.
- לא מאלתרים: מצע עני מדי = גידול חלש, פטריות קטנות ולא סימפטיות.
אז מה בעצם צריך לדעת כדי לא ליפול? הנה הצ'קליסט שלך:
- השקעה בציוד סטרילי ומדויק – גם אם זה כואב כלכלית בהתחלה.
- סבלנות. זו לא תחרות ריצה, אלא טאי-צ'י מיקרוסקופי.
- למידה מתמשכת – בלוגים, מאמרים מקצועיים, קבוצות פייסבוק, וגם… טעויות (קטנות) שתלמד מהם.
- הבנה עמוקה של ה-DNA של מה שאתה מגדל. פטריית ריישי לא רוצה שתתמיד רק כדי שתזרוק אותה בסוף על פיצה.
לסיכום מתחת לפטרייה
גידול פטריות הוא לא טרנד, הוא לא תחביב חולף, והוא בטח לא "הסטארט-אפ הבא". זה מסע. חכם, עיקש לפעמים, ובעיקר מתגמל. כן, יהיו טעויות. אבל אם תדע לעבור אותן עם ראש פתוח ורוח משובחת – הפטרייה תלמד אותך יותר ממה שתוכל לקרוא בספר, או לראות ביוטיוב.
וכמובן – אם אתה מוצא את עצמך בוהה בפטרייה שכנראה מתה, לא ממש מבין למה הרעמה שלה נפלה ונראה לך שהכל אבוד – פשוט תזכור: גם אנחנו שם היינו, גם אנחנו הלכנו לאיבוד במבוך של נבגים. והנה אנחנו פה, גדלים – יום אחרי יום, נבג אחרי נבג.
רוצה לשאול אותנו שאלות, להתייעץ או להביא את הפטריות שגידלת לבדיקה? דברו איתנו. אנחנו בפאנגיז מאמינים שאין דבר כזה שאלה מטופשת. רק מצע לא מעוקר.