פטריות לצמחונים ולספורטאים: ה"סופרפוד" הטבעי שלא הכרתם?
אם אתם צמחונים, טבעונים, ספורטאים נלהבים או סתם מתעניינים בתזונה בריאה ופונקציונאלית, אז יש סיכוי לא רע שכבר שמעתם לא מעט על "סופרפוד". אבל רגע לפני שאתם שולחים יד אל שקית הצ'יה השגרתית שלכם, תרשו לי לעניין אתכם במזון-על שהוא לא רק טעים ומזין במיוחד, אלא מסתמן כאחד "הכוכבים העולים" בתחום התזונה והבריאות: הפטרייה.
למה דווקא פטריות ומאיפה הן פתאום הגיעו?
לפני כמה שנים, אם מישהו היה אומר לכם שהאוכל הכי שווה לצמחונים וספורטאים הוא פטרייה שדומה לראש של אריה או לצדף ורוד, כנראה הייתם מגחכים באי-אמון. והאמת? קשה להאשים אתכם. שנים שהורגלנו בפטריות הלבנות המשעממות מהסופר, מלאהטות מעל פיצה בינונית או מטגנות לצד חביתה מהירה. אבל הזמנים השתנו, חברים. הגיע הזמן לומר שלום ל"רעמת האריה", ל"בלאק פרל" ול"פינק אויסטר" – פטריות שפעם היו נחלתם של שפים במסעדות יוקרתיות בלבד, וכיום הן מסתמנות כאחד ממקורות החלבון והערכים התזונתיים יוצאי הדופן הטובים ביותר לספורטאים וצמחונים בארץ.
אז איך בדיוק פטריות אקזוטיות הפכו ללהיט הבא?
5 סיבות למה פטריות הן המזון המושלם לצמחונים וספורטאים
1. יותר חלבון, פחות קלוריות!
כן, קראתם נכון, פטריות יכולות להכיל כמות נדיבה ומפתיעה של חלבון איכותי, וגם יש להן יתרון ברור: הן מגיעות עם ערך קלורי נמוך. זה יכול להיות בונוס רציני לספורטאים שרוצים להגדיל מסת שריר בלי להגזים באחוזי השומן, ולצמחונים וטבעונים שמחפשים עוד מקור לחלבון איכותי מחוץ לקטניות.
2. תחליף בשרי אמיתי וטעים בטירוף
תשכחו מפטריית השמפיניון הרגילה. פטריות בלאק פרל ורעמת האריה מגיעות במרקם מדהים שמצליח בצורה מופלאה לחקות את תחושת ה"סטייק" או ה"פרגית", ומעניקות לצמחונים ולספורטאים שבוחרים להפחית בצריכת הבשר את חווית האכילה האולטימטיבית בטעם בשרני, מלא אומאמי ועסיסיות חסרת גבולות. אם לא ניסיתם עדיין, אני מזמין אתכם להרפתקה קולינרית בלתי נשכחת.
3. נוגדי חמצון ואנרגיה מוגברת? כן בבקשה!
מעבר לחלבון ולמרקם, פטריות מסוג "ריישי" ו"רעמת אריה" עשירות ברכיבים פעילים שמכילים שלל נוגדי חמצון, ויטמינים ונוטריינטים. מה שיכול לשפר לכם את זמן ההתאוששות, להגביר את רמות האנרגיה, לתמוך במערכת החיסונית ולהפחית דלקות בגוף. עובדה שיכולה לעניין במיוחד ספורטאים מקצועיים וחובבים שמכורים להישגים ורוצים לשפר ביצועים.
4. דו שימושי: גם אוכל וגם תרופה טבעית
הפטריות הללו לא מסתפקות בטעמים ובערכים תזונתיים נהדרים; הן גם פטריות מרפא עם מסורת של אלפי שנים ברפואה סינית. כן כן, הפטריות האלה שאנחנו מדברים עליהם לא המצאה מודרנית של שפים ישראליים נלהבים; מדובר במרכיבים עתיקים ברפואות המזרח, שיעילותן מוכרת ומבוססת בספרות המדעית העכשווית.
5. ידידותיות לכדור הארץ ולכם
כדאי לשים לב לזה: לוקחות יחסית מעט משאבים לגדול, בלי לפגוע בסביבה. פטריות הן גידול אקולוגי הרבה יותר מרוב סוגי המזון, הן מתאימות למודעות הסביבתית של צמחונים רבים ומספקות מקור אופנתי, מודרני וטעים להפליא של תזונה בר-קיימא.
שאלות קטנות? יש לנו תשובות מעניינות!
- האם יש תופעות לוואי באכילת פטריות אקזוטיות?
אצל רוב האנשים ממש לא, אבל כמו כל מוצר טבעי, מומלץ לנסות לאט ולא בכמויות גדולות בהתחלה. - יש דרכים מומלצות במיוחד לבשל אותן?
הקפצה במחבת, אפיה בתנור, ובעיקר לאפשר למרקם הנהדר שלהן להתבטא – מינימום תיבול זה המפתח לקסם. - האם אפשר לצרוך אותן כל יום?
בהחלט אפשרי, ואפילו מומלץ לגוון בין סוגים שונים לתועלת בריאותית מקסימלית. - כיצד פטריית רעמת האריה טובה לזיכרון ולמוח?
מחקרים מראים שהיא יכולה לתמוך בפעילות מוחית ולסייע בשיפור התפקוד הקוגניטיבי, רמז נפלא לסטודנטים ולחבר'ה שעובדים קשה במשרד. - מה בטעם שלהן מזכיר בשר?
המרקם והאומאמי (הטעם החמישי החמקמק והמופלא) הופכים אותן לתחליף מושלם לכל ארוחה בשרית.
אבל רגע, בטח אתם שואלים: "ואיך זה קשור אלי? למה לי לאכול את זה?!"
התשובה לשאלה הזו פשוטה כמו שהיא ברורה. כי הבריאות שלכם היא נכס חשוב, וכי לאכול בריא בלי לוותר על הכיף והטעם זה משהו שאף צמחוני או ספורטאי לא יוכל לסרב לו.
וזה עוד לא הכל…
בחוות פאנגיז במושב מבקיעים שבעוטף עזה, יש אנשים שהפכו את הפטרייה לכוכבת אמיתית. הם היו בין הראשונים בארץ שהביאו אל הצלחת שלכם את הפטריות הכי מיוחדות ואיכותיות, עם המון אהבה ודיוק.
ומסתבר שהקהל שלהם לא טעה: לקוחות שהצליחו להתמודד עם אתגרי הבריאות שלהם בזכות פטריות ייחודיות כמו "ריישי" או "רעמת אריה", זה בדיוק מה שנותן מוטיבציה להמשיך לגדול, להתמקצע ולהפיץ לכולנו עוד ועוד פטריות טעימות, מרפאות וסופר-מזינות.
לסיכום: אז האם הפטרייה היא "הסופרפוד" הבא שלכם?
בין אם אתם ספורטאים, צמחונים או סתם מחפשים מקור תזונתי זמני ועשיר – פטריות מיוחדות הולכות לכבוש את ליבכם וכנראה גם את הצלחת שלכם. טעימות, עשירות חלבון, מלאות בטעמים ולא מצריכות פשרות במוסר, בבריאות או בכדור הארץ.
יאללה נתקו מהמסך ותטעמו – כי יש קפיצות ברמה קולינרית ובריאותית שכדאי מאד שלא לפספס.