הפטרייה לא משקרת
אם אתה מגדל פטריות בבית, באוהל גידול, במכולה מתוחכמת או סתם מתחת לכיור (לא מומלץ, אבל היי, ניסינו),
אתה כנראה מכיר את התחושה המתסכלת הזאת: הנבגים נראו מבטיחים, התפטיר פרץ בהתרגשות לכל הכיוונים –
אבל רגע לפני שלב הקסם, כשכל העסק אמור להיכנס להילוך שני – שום פין לא קורה.
כלום. נאדה. דממה פטרייתית.
ברוכים הבאים למועדון. ואם הגעת עד כאן – תישאר, אנחנו הולכים לעשות כאן סדר באוויר, בלחות, באור ובשדים הקטנים שמסתתרים בתוך המצעים.
רגע, מה זה בכלל "פין" ולמה הוא כזה קריטי?
"פינים", או בשמם המלומד יותר Primordia, הם בדיוק השלב ההוא שבו התפטיר מחליט "יאללה, בוא נעשה גוף פרי", AKA הפטריה שאנחנו מכירים מהצלחת.
בלי פינים – אין פטריות. בלי פטריות – אין טעם להשקיע חודשים בגידול סטרילי, לשחק עם טמפרטורות ולדבר עם שקיות סובין.
אז מה בעצם גורם לפטריה לייצר פינים? ומתי בדיוק היא מחליטה שלא בא לה?
התשובות – עמוקות כמו מייסליום אחרי שבוע באינקובציה.
6 סיבות למה הפטריות שלך לא "מתפנינות"
1. איפה האוויר? איפה האיוורור? 🌫️
תפטיר, כמו כל יצור חברתי, צריך להרגיש שהסביבה השתנתה כדי להיכנס למוד של "בוא נפרח". הוא לא מתרגש מסטיילינג או מוזיקת רקע.
הוא צריך CO2 נמוך יותר, כלומר הרבה יותר אוויר טרי.
- אם אתה מגדל באוהל – פתח פתחים, תתקין ונטה, שים מאוורר. תן לאוויר לזוז.
- כמה פעמים ביום? לפחות 3-5 החלפות אוויר מלאות ביום. אבל אם תשאל את הריישי – תגיד אחת לשעתיים.
2. יותר מדי לחות? לא תמיד עדיף רטוב
כן, גם לחות יכולה להיות יותר מדי טובה. אם הדפנות שלך מטפטפות והשמיים נראים כמו ענן בגשם טרופי, הפטריות שלך פשוט חונקות.
- טווח אידאלי? 85%-95%, תלוי בזן.
- מערכת ערפול מקצועית, מד לחות ושכל ישר – השלישייה המושלמת להצלחה.
3. טמפרטורה – כן, גם שם זה משחק
כל זן והשריטה שלו: רעמת האריה תאהב קצת קריר, הפינק אויסטר תתפוס תחת אם לא תתחמם לה בול.
טווח הטמפרטורה הדרוש יכול להיות המפתח או המנעול.
- פינק אויסטר: 20-24 מעלות
- רעמת האריה: 17-20 מעלות
- שיטאקי, ריישי? שאל את עצמך – איזה יפן אתה?
4. לא רואים את האור (או רואים יותר מדי)
האור משפיע, אבל פה יש טריק: הפטריות לא עושות פוטוסינתזה, הן פשוט משתמשות באור סימן לסביבה חיצונית.
- אור לבן קר – 6500K – זה מה שאתה מחפש.
- כמות? 8-12 שעות האהבה ביום בדרך כלל תגרום למסה להתחיל לחשוב על יציאה לאוויר העולם.
5. התפטיר לא סיים "לבנות" את עצמו
לפעמים, אתה נמהר מדי. נתת לקולוניזציה שבוע, סגרת את השקית, פתחת אותה באטרף, חיכית – וכלום לא קרה. למה? כי הוא לא מוכן.
אם לא כל הסאבטראט לבן כמו זקן של סנטה קלאוס, אל תצפה לג'ינגלים.
6. זיהומים – הסדין מתחת למיטה
אם במקום ריח עדין של יער חורפי, אתה מריח גבינה מקולקלת או פטרוזיליה נבולה – יש פה בעיה.
סיכוי טוב שהמושבה שלך חולה, ולחיידקים לא אכפת מהעבודה הקשה שלך.
במקרה כזה – לזרוק בלי רגשות אשם. תתחיל מחדש, עם סניטציה טובה יותר ונשמה מחוזקת.
5 שאלות של גידולנים שמגיעות אלינו כל יום (והתשובות שהיינו רוצים לשכפל בקלונינג)
כמה זמן ממוצע ליצירת פינים?
תלוי בזן: רעמת האריה – 7-10 ימים אחרי חשיפה לתנאי פריחה. אויסטר – אפילו בתוך 48 שעות.
הפטריות יוצאות… אבל נראות כאילו הן עושות שביתת רעב?
כנראה חסר אוויר או לחות משתבלת – תזן ותראה קסמים.
כדאי לבצע "סקראפינג" לתפטיר שמעכב?
ברוב המקרים עדיף לא לגעת. אם עברו 3 שבועות ואין רמז לפין – אפשר לשקול בזהירות גירוד קל כדי "לנער" אותו לפעולה.
אפשר להאיץ את התהליך איכשהו?
להפך – לא להאיץ, אלא לדייק. תנאים מדויקים גוברים על קיצור דרך.
אפשר לשלב בין פטריות באותו אוהל?
בקושי. תנאים משתנים יבלבלו אותן. כל זן שיתופף אחרת.
3 צעדים להשיג פינים כמו מקצוענים
- שלב 1: ודא שהקולוניזציה מלאה – כל החומר חייב להיות לבן, חי, ומוכן לפרוץ.
- שלב 2: החלף לסביבת פריחה עם אוויר טרי, אור, טמפ’ מותאמת ולחות אידאלית.
- שלב 3: תן לזמן לעבוד – אל תיגע חוץ ממעקב. הפטריות יודעות מתי לצאת.
המסקנה? הפטרייה מחנכת לפני שהיא גדלה
פטריות זה לא גידול רגיל – זה מורה דרך. הן מלמדות אותנו מה זה עקביות, סבלנות, דיוק וענווה.
וגם כשאנחנו בטוחים שעשינו הכול נכון – הן יבקשו מאיתנו לבדוק עוד פעם.
אז כן, זה תהליך. אבל כשיום אחד יתחילו לצאת לך פינים, ולא סתם – אלא כאלה שבסוף מביאים פטריות שמרפאות אנשים,
ההרגשה תהיה לא פחות מפלא אבולוציוני.
ולבסוף – אם אתה בשלב בו אתה מתוסכל, עצור לרגע – אולי הפטרייה מבקשת ממך לעצור, ללמוד, ולחזור יותר מדויק.
כי בעולם של פטריות, מי שרץ – מחמיץ את הפוטנציאל.
רוצה עזרה בלזהות את הסיבה שהפטריות שלך לא עושות עושים פינים? שלח לנו תמונה ואנחנו ננסה לעזור בגובה העיניים – בלי קסמים, רק הבנה של עולם מורכב ומופלא.