פטריית פלאורוטוס בשלל צבעים – האם לצבע יש כוח לרפא?

פטריות פלאורוטוס בצבעים

אין מי שלא חווה לפחות פעם אחת את החוויה המיוחדת של הליכה בשוק איכרים ופגש פתאום את הפטריות הכי מוזרות וצבעוניות שאפשר לדמיין. הצורה המוזרה, המרקם המיוחד ובעיקר הצבעים העזים של זני הפטריות השונים

– פינק אויסטר, גולדן אויסטר ואפילו הפנינה השחורה (בלאק פרל) – מעוררים ישר סקרנות ושאלה מתבקשת: האם הצבע של הפטרייה באמת אומר משהו על הסגולות הבריאותיות שלה או שזה סתם גימיק מצוין לאינסטגרם?

פלאורוטוס – מה מיוחד בה בכלל ולמה היא כזו "סלב" של עולם הפטריות?

כדי להעריך את פלאורוטוס, חשוב להבין שמדובר בפטרייה שכבר מזמן לא מסתפקת רק במדף צפוי בסופר, אלא זכתה לתהילה של ממש בקרב בשלנים, שפים, חובבי בריאות וקהילת הרפואה הטבעית.

היא לא רק טעימה בטירוף ומהווה תחליף מושלם לבשר עבור טבעונים וצמחונים, אלא גם מכילה לא מעט ערכים תזונתיים וסגולות בריאותיות כגון:

  • חיזוק מערכת החיסון – רכיבי בטא גלוקאן שמחזקים את התגובה החיסונית בגוף.
  • אנטי-אוקסידנטים בכמויות יפות שעוזרים להילחם במחלות שונות ובהזדקנות מוקדמת.
  • עשירות בוויטמינים ומינרלים כמו ויטמיני B, סלניום, אבץ וברזל – ממש כפסולת של טבע באריזה קומפקטית.

הפטריה שמשנה צבעים – האם מדובר רק בעניין של אופנה או שיש כאן משהו מעבר?

כנראה שראיתם אותן בצבעים שונים ומרהיבים – הוורודות המהממות שתופסות מיד את העין, הצהובות זהובות שמוסיפות צבע למנות וסביבן לרוב התור הארוך ביותר בדוכן בשוק, וגם הלבנות והאפורות שמזכירות יותר את הפטריות הרגילות שאנחנו מכירים.

אבל האם אתם מקבלים יתרונות בריאותיים שונים כאשר אתם בוחרים צבע אחר? שימו לב, הולך להיות פה מעניין.

אויסטר ורודה (Pink Oyster) – פטריית בריאות או רק כוכבת אינסטגרם?

הפינק אויסטר היא אולי הכי מצטלמת טוב באינסטגרם – והכי נדרשת למסעדות שף. מעבר לנראות, הפטרייה הזו צפויה להפתיע אתכם בכמות הוויטמין A והנוגדי החימצון (האנטי אוקסידנטים) שהיא מכילה. כן, הצבע הוורוד מסמן תכולת חומרים פעילים ייחודיים ששומרים על עור רענן, פעילות אנטי-דלקתית עדינה וחיזוק כללי של המערכת החיסונית.

אויסטר צהובה (Golden Oyster) – זהב אמיתי או רק נוצץ מבחוץ?

הזן הזהוב אכן נוצץ, ולא רק במובן החיצוני. הצבע הזהוב של הפטריה מעיד על ריכוז גבוה במיוחד של אנטיאוקסידנטים, ביתא גלוקנים וויטמינים, במיוחד ממשפחת ויטמיני B התורמים לשיפור הריכוז, מצב הרוח ומערכת העצבים.

אויסטר אפורה ולבנה (Gray / White Oyster) – באופן מפתיע, גם להן סודות משלהן?

רובנו אולי חושבים עליהן כ"זנים הפשוטים", הבסיס של משפחת האויסטר. אבל אלו הן דווקא הפטריות שמכילות את הריכוז החשוב והגבוה ביותר של פוליסכרידים ובטא גלוקאנים, מה שעושה אותן מועמדות אידיאליות לחיזוק חיסוני יומיומי, מאבק נגד וירוסים, ואפילו תמיכה במערכת העיכול.

אויסטר שחורה (Black Pearl) – האם הפנינה השחורה הפכה איקונית סתם במקרה?

הפטרייה שחובבי גורמה מדברים עליה ללא הפסקה, ה"בלאק פרל", היא לא רק מעדן קולינרי. היא מכילה פוליסכרידים מיוחדים שקשורים להפחתת מתח (סטרס), שיפור השינה ואפילו חיזוק יכולת הריכוז והזיכרון. כך שמאחורי הטעם הממכר מסתתרות סגולות בריאותיות שלא תרצו לוותר עליהן.

אז האם ההבדלים בין הצבעים באמת משמעותיים? התשובה פחות צפויה מכפי שחשבתם.

זה בוודאי ניסוח קצת מבלבל, ואני אסביר: אמנם כל זן של פטריית אויסטר מכיל את הבסיס הבריאותי המשותף – פוליסכרידים, בטא-גלוקאנים ואנטי-אוקסידנטים – אבל כמו שיודע כל שף או איש מקצוע בתחום הפטריות, לכל זן יש ייחודיות בהרכב שלו. פטריות כהות לדוגמה, נוטות להכיל יותר מרכיבים שנועדו לשיפור הזיכרון, הריכוז והיעילות הקוגניטיבית, בעוד זן ורוד או זהוב יהיה עשיר יותר בוויטמינים ונוגדי חמצון הקשורים לעיכוב תהליכי הזדקנות והפחתת דלקות.

כמה שאלות מעניינות שכדאי לכם לשאול את עצמכם לפני הבחירה בפטריית אויסטר הבאה שלכם (או סתם בשביל להרשים חברים):

  • האם הטעם של כל הזנים באמת שונה? בהחלט! הזנים הצבעוניים נוטים להיות ארומטיים יותר ועם טעם מודגש יותר.
  • האם הפטריות מאבדות מהסגולות שלהן בבישול? חלק קטן כן, אבל הרוב נשמר. מומלץ בישול קצר ועדין.
  • האם אפשר לגדל בבית? בהחלט! אבל תיזהרו, אחרי פעם אחת אתם כנראה מכורים…
  • לאיזה תבשיל הכי מתאים כל צבע? פינק אויסטר מעולה לסלטים מוקפצים, גולדן אויסטר מתאים לריזוטו ופסטה, אפור ושחור מתאימים לכמעט הכל – מבורגרים טבעוניים ועד תבשילי קדירה.
  • האם הן מתאימות לעבור ליבוש או הקפאה? כן! ולהפתעת רבים – הסגולות נותרות בעינן, אך הטקסטורה עלולה להשתנות מעט.

בשורה התחתונה – בחירת הפטריה הבאה שלכם היא לא רק עניין של צבע!

אז בפעם הבאה שאתם עומדים מול הדוכן, אל תמהרו להיתפס רק לצבע הכי יפה או לדגם שמצטלם הכי טוב לאינסטגרם. זכרו – לכל גוון של האויסטר יש יתרונות משלו, אבל כולם עשירים, טעימים וסופר בריאים. הדרך היחידה לטעות, היא לא לבחור בכלל.

יאללה, לכו להוסיף קצת צבע לבריאות שלכם!

תפריט נגישות